Stan Lux: ‘Foodhal Limburg in hartje Heerlen wordt het nieuwe uitgaan!’

Stan Lux (36) woont in Heerlen-Centrum en is druk bezig met zijn plannen voor een foodhal. Die komt in het Schinkelkwadrant, in een van de gebouwen die door ontwikkelaar VOC worden gebouwd. “Wat mij betreft is een foodhal het nieuwe uitgaan. Heel anders dan een restaurant, je kunt het zien als een overdekt foodtruck festival.”

Uniek

Hij doet nu nog iets heel anders, hij leidt een vestiging van autobedrijf Janssen-Kerres. “Ik ben hier weliswaar niet geboren, maar beschouw Heerlen als mijn stad.” In 2017 maakte hij in Amsterdam kennis met het concept foodhal. “Waarom heeft Limburg dat nog niet, dacht ik? Zeker in combinatie met het theater en alle evenementen, is Heerlen de ideale plek en kunnen we hier echt iets unieks neerzetten.”

Samen onder een dak

De vraag die altijd wordt gesteld als je met vrienden of familie gaat uiteten: waar gaan we naartoe? Stan: “Die keuze hoef je in de Foodhal Limburg, zoals ik het ga noemen, dus niet te maken. Hier komt alles samen onder één dak.” Zoals het er nu uitziet komen er zo’n veertien restaurantjes, standhouders. Waarschijnlijk een combinatie van bestaande ondernemers en starters. “Bij binnenkomst kun je je eten bestellen bij een van de restaurantjes of je gaat aan tafel zitten en bestelt er via een QR-code. Je eten wordt dan aan tafel gebracht. Dat kan dus voor iedereen aan tafel iets heel anders zijn.”

Beleving en sfeer voorop

Beleving en sfeer zijn voor Stan het allerbelangrijkst. “Natuurlijk moet het eten lekker zijn, maar de beleving moet top zijn. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze in het buitenland zijn. Als je bijvoorbeeld voor een pizzeria staat, dan moet je het idee hebben dat je in Italië op een pleintje bent.” Daarvoor haalt hij de sfeer van buiten naar binnen. “Er komt onder meer veel hangende beplanting.”   

Concentreren op het koken

De standhouders worden helemaal ontzien. Stan: “Ze kunnen zich concentreren op het eten, op het koken. De rest, zoals een spoelkeuken, kassa’s, maar ook personeel om te serveren, wordt centraal geregeld.” Daardoor kan Foodhal Limburg ook gemakkelijk inspelen op een nieuwe culinaire hype. “Iemand die hier standhouder wil worden, kan vrijwel meteen aan de slag. Wij zorgen voor de benodigde faciliteiten.” Op dit moment zijn de architecten nog bezig met de ontwerpen. “Ik hoop ergens tussen december 2022 en maart 2023 de deuren te kunnen openen. Ik kan niet wachten”, lacht Stan.